Traverten Sarı Küp Taş

Traverten Sarı Küp Taş Üzeri delikli olan sarı, kırmızı ve krem renginde ki kaldırım taşı, traverten taşlarıdır. Traverten taşları yer altı su kaynaklarından meydana gelen ve diğer taşlardan farklı olan bir taş türüdür. Kaldırımların döşenmesinde, kaldırımlara hoş bir görüntü katmaktadır. Bu taşların yerinden çıkarılması ve üretimi zordur. Dayanıklı olması ve uzunca seneler hatta asırlarca kullanılacak olması bu zorluğu örtmektedir.

Traverten Sarı Küp Taş Nedir?

Kaldırım taşı çeşitlerinden biri de traverten taşlarıdır. Yer altı sularından meydana gelen kimyasal tortul taş türüdür. Yer altı sularında bulunan kalsiyum karbonat minerallerinin dibe çökmesiyle meydana gelir. Mağara içlerinde ya da yer altı sularının yüzeye çıktığı yerlerde bulunur. İç mimaride kullanıldığı gibi dış mimaride de kullanımı yaygındır. Denizli’de daha yaygın görülmektedir. Doğal evrelerden geçerken farklı renk ve desenlere bürünen traverten taşın kırmızı, kahverengi, krem ve sarı renkli olanlarını piyasada görmekteyiz.

Traverten Sarı Küp Taş Çeşitleri Nelerdir?

Kaldırım taşı olarak kullandığımız traverten taşları, desen ve renk olarak çeşitli şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Yoğun olarak sarı olanı kullansak da diğer renklerde döşeme sırasında desen ve model oluşturma da çok etkili rol oynamaktadırlar. Kaldırımlara farklı bir ahenk ve görsellik katmaktadır.

Traverten Sarı Küp Taş Çeşitlerinin Kullanım Alanları Nelerdir?

  • Traverten sarı küp taşı, kaldırım taşı yanı sıra tarih boyunca birçok mimari yapılarda kullanılmıştır.
  • Eski çağlarda han ve hamamlarda kullanılmıştır.
  • Sarayların iç mimarisinde çok yoğun şekilde tercih edilmiştir.
  • Kale, köprü, şadırvan gibi alanlarda kullanılmıştır.
  • Cami ve medrese gibi mimari eserlerin iç ve dış cephelerinde kullanılmıştır.
  • Günümüzde birçok ev mimarisinde kullanmaktayız.
  • Banyo zemininde ve Mutfak zeminlerinde mermer olarak kullanılmaktadır.
  • Parklar, bahçeler, caddeler, kaldırımlar gibi alanlarda daha yoğun bir şekilde de kullanılan bir taş çeşididir.

Traverten Sarı Küp Taşının Özellikleri Nelerdir?

Traverten sarı küp taşı, doğadan gelen ve insanoğluna sunulan mucize taşlardan biridir. Kullanımı açısından oldukça sağlıklı olan traverten taşları anti bakteriyel bir özelliğe sahiptir. Yeryüzünün en sağlam malzemelerinden kabul edilecek kadar dayanıklı ve sağlamdırlar. Kaliteli işçilik de ilave olunca bu özelliği daha da katlanır.

Bir cevap yazın