Orta Kulak İltihabı

Orta kulak iltihabı, kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulak bölgesinde kızarıklık, şişme ve ağrı ile belirti gösteren bir çeşit enfeksiyondur. Bu enfeksiyonda görülen en önemli belirti kulakta oluşan ağrıdır. Bazı hastalarda işitme kaybı görülebildiği gibi kulak zarı da delinebilir.

Orta Kulak İltihabı Neden Olur?

Orta kulağa yerleşen bakterilerin çoğalmasıyla orta kulak iltihabı oluşur. Orta kulak boğaza, östaki borusu ile bir kanalla bağlanır ve orta kulaktaki bakteriler genellikle östaki borusu aracılığı ile boğazdan gelir. Çocuklarda östaki borusunun daha düz ve kısa olması nedeni ile kulak iltihabı çocuklarda daha sık görülmektedir. Bazı durumlarda orta kulakta bakterilere bağlı olmadan da iltihap meydana gelebilir. Bunun sebebi östaki borusunun alerji ve geniz eti gibi nedenlerle tıkanarak orta kulakta basınç problemlerinin oluşmasına neden olur.

Orta Kulak İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Orta kulak iltihabının en sık görülen belirtilerinden bir tanesi ağrıdır. Bakterilerin neden olduğu bu enfeksiyonda hastanın kulak zarı gerilir ve bu gerilme sonucunda hastanın kulak ağrısı şiddetlenir. Orta kulaktaki şiddetli sıvı birikimi sonrası oluşan basınçla birlikte kulak zarı delinebilir ve kulaktan kanlı iltihap akar. Kulak ağrısı, yüksek ateş, halsizlik, baş dönmesi ve denge sorunları gibi şikayetler baş gösterir. Çocuklarda östaki borusunun daha düz ve kısa olması nedeniyle ağrıyı daha fazla hissederler. Bunun sonucunda ateş ve işitme azlığı gibi şikayetler görülür.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi Nasıl Geçer?

Çoğu kulak enfeksiyonları 3 ila 5 gün arasında iyileşme gösterir. Bu yüzden özel bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Gerek duyulduğu takdirde ağrıyı ve ateşi gidermek için ilaç takviyesi yapılır. Eğer ağrı şiddetliyse uzman hekim tarafından kulağın iç kısmındaki iltihap temizlenir ve hastaya, östaki borusunun ve burnun açılması için çeşitli spreyler ve antibiyotikler verilir.

Ağrı, dayanılmayacak bir boyuttaysa cerrahi müdahale gerektirebilir. Herhangi ince ve uzun bir cismin kulak içine sokulmaması ve kulak temizleme çubuğunun da yine aynı şekilde kulak içerisine sokulmaması gerekir. Son olarak su ve şampuanın kulak içine girmemesine dikkat edilmelidir.

Bir yanıt yazın