Nefes Darlığı

Nefes darlığı bir diğer adıyla oksijen açlığı, bireyin günlük yaşamda aktivitelerini yapmasına engel olan ve yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda akciğere bağlı olarak gelişen nefes darlığı tamamen psikolojik nedenlere de bağlı olarak görülmektedir. Aniden baş gösteren nefes darlıkları genellikle akciğerde ve kalbe bağlı olarak gelişirken yavaş yavaş kademeli bir şekilde ortaya çıkan nefes darlıkları ise kronik nedenler olarak değerlendirilir.

Nefes Darlığı Belirtileri Nelerdir?

Nefes darlığının neyden dolayı olduğunun araştırılması ve tedavi edilmesi gerekir.

Nefes darlığının baş göstermesiyle birlikte ortaya şu belirtiler çıkar:

  • Solunum güçlüğü
  • Öksürük
  • Göğüs bölgesinde sıkışma-daralma hissi
  • Kanlı balgam
  • Dudak ve elde morarma
  • Kilo kaybı
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Bağ ağrısı ve baş dönmesi
  • Bacak kısımlarında görülen şişlikler

Nefes Darlığının Nedenleri Nelerdir?

Nefes darlığı her zaman bir hastalık belirtisi olarak görülmemesi gerekir. Bir spor egzersizinden sonra nefes almakta zorluk yaşanabilir. Bireyin solunum zorluğu çekmesi olarak tanımlanan nefes darlığı çoğunlukla akciğerlerde kendini gösteren rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkar. Bireyin nefes alışında ortaya çıkan bu rahatsızlık, organlarına yeteri miktarda oksijen gitmemesi ile çok farklı hastalıklara yol açar.

Genellikle bir aydan uzun süre devam eden nefes darlıkları, kronik olarak sınıflandırılır. Astım, KOAH, akciğer hastalıkları, akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve obezite (aşırı kilo) kronik nefes darlığının en sık görüldüğü nedenleri arasındadır. Zararlı kimyasalları solumak ve sanayi bölgesinde yaşamak gibi çevresel faktörler nefes darlığına da neden olabilir.

Nefes Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Nefes darlığı gibi şikayetlerin önlenmesi için öncelikle bireyin sigara kullanımını bırakması ve pasif içici konumundan kaçınması gerekmektedir. Nefes darlığı, görünmeyen bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan bir tür semptomdur. Bu yüzden nefes darlığının tedavisi hastaya göre değişiklik gösterir. Nefes darlığının aniden gelişmesiyle birlikte hastaya oksijen seviyesinin yükseltilmesi için maske ile oksijen verilir. Böylece bireyin yorulmuş olan kasları dinlendirilirken sağlıklı olarak nefes alıp vermesi sağlanır. Ani başlangıçlı olan nefes darlıklarında en yakın sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Daha iyi bir yaşam için kontrollerin düzenli olarak yapılması gerekmektedir.

Bir cevap yazın